Vår synsätt på ekologisk ansiktsvård

Huden är ett levande organ som får sin mesta näring och fukt inifrån.
Den har en fantastisk förmåga att förnya och sköta om sig själv och tvärtemot vad reklamen ofta vill få oss att tro så behöver många människor inte göra mycket för att ha en fin hud.
Vårt första måtto är just att använd så lite produkter som möjligt. Sköt om din hud inifrån med en sund livsstil, för en av de saker som verkligen kan synas på huden (och håret) är stress, för lite sömn och dåliga matvanor.

Ibland fungerar huden inte som vi önskar

Naturligtvis har vi olika gener och förutsättningar för torr eller fet hy, acne, eksem, rosacea, psoriasis osv. Har du problem behöver du sköta om dig extra, både inifrån och utifrån. Vårt andra måtto är att all hjälp i första hand ska leda till att hudens egna funktioner ska komma i ordning. Detta kan dels ske genom omvårdnad i form av näring, fukt och andra ämnen som appliceras, men har du olika problem så behövs ofta extra intag av fettsyror som GLA och Omega 3, mineraler osv och tarmen kan behöva få hjälp med probiotika. För vissa kan ändrade matvanor göra stor skillnad, för andra inte. Ibland behövs läkarhjälp när symtomen har gått för långt.

citronmeliss

Praktiska råd för ekologisk ansiktsvård

Rengöring av ansikte och hals

För torr hud så räcker det oftast med rengöring på kvällen. Vid fet hy och hy med tendens till acne så kan rengöring behövas både morgon och kväll.

 • Vatten kan räcka för vissa, om huden inte utsätts för luftföroreningar eller rök, eller det inte finns problem med acne, pormaskar eller att du sminkar dig. Vatten löser upp en del smuts men inte fett eller fettlösliga ämnen. Några gånger i veckan kan det ändå vara bra med en annan rengöring.
 • Vegetabilisk olja, kallpressad och ekologisk är bra för rengöring. Olja löser upp smink, fett och fettlösliga ämnen. Oljor lämpliga för rengöring är solrosolja (vid acne och fet hy), mandelolja, avokado-olja (vid väldigt torr hy, även mogen hy) eller jojobaolja (vid blandhy). Smörj in lite olja och massera huden med lätta cirkelrörelser. Torka sedan av med små klippta tygbitar av mjukt tyg som blötts upp i varmt vatten.
 • Hydrolater  Spraya direkt på huden och torka av eller spraya på en mjuk tygbit som du torkar av ansiktet med. Detta räcker ofta på morgonen som enda rengöring.
 • Havregryn rengör huden utan att torka ut den och är oftast den bästa metoden vid väldigt känslig hud. Lägg lite havregryn direkt i vatten några timmar eller i en mjuk strumpa eller devaz påse av bambu i vatten en liten stund. Tvätta ansiktet med ”havremjölken” som bildas eller genom att gnida strumpan(tygpåsen mot huden. Skölj efter med vatten.
 • Tvål, en del vill rengöra ansiktet med tvål. Mitt råd är att vara försiktig och åtminstone inte använda tvål varje dag. Någon till några gånger i veckan kan vara OK. Olja gärna in huden innan du använder tvålen så att inte huden blir uttorkad och använd bara milda "naturtvålar".

 gurkort

Efter rengöring - hydrolat

Spraya på lite hydrolat direkt i ansiktet för att återställa pH balansen, återfukta huden och förbereda den för den produkt du vill smörja in den med. Olika hydrolater har olika effekt, här är en generell guide för att hitta ett som kan passa dig;

 • Vid torr hy – gurkört, ros, lindblom. (3-5% glycerin kan tillsättas vid mycket torr hy)
 • Vid mogen hy – ros, apelsinbloms, citronmeliss, citronverbena, lavendel (2,5 - 10% pilbarksextrakt kan tillsättas)
 • Vid fet hy – trollhassel, tea-tree, lavendel, citronmeliss, salvia
 • Vid bland hy – citronverbena, lavendel, trollhassel
 • Vid känslig hy – blåklint, kamomill, lindblom (2,5-5% pilbarksextrakt kan tillsättas)
 • Vid tendens till acne – tea-tree, lavendel, salvia (2,5 - 5% pilbarksextrakt kan tillsättas)
Här kan du hitta alla hydrolater

Här kan du hitta glycerin och pilbarksextrakt

ringblomma

Insmorning av huden

Dagen
Huden behöver både fukt och fett. När huden är rengjord och fuktig kan en vegetabilisk olja räcka. De mest populära är argan- och jojobaolja,  men även mandel och aprikoskärnsolja uppskattas av många. Det finns hur många möjligheter som helst att blanda till sin egen ansiktsolja. Om huden behöver mer fukt kan lite olja blandas med lite aloevera-gel.

Huden behöver olika produkter beroende på vilken årstid det är. På sommaren kan lite olja räcka för vissa medan andra behöver en kräm, på vintern kan en kräm behövas eller en balm med sheasmör och lite vax för att huden inte ska torka ut för mycket.

Några oljor och fett för olika hudtyper.

 • Vid torr hy – sheasmör, mandel, makadamia, moringa, nattljusolja (ej enbart), argan, avokado
 • Vid mogen hy – argan, aprikoskärn, cederträ, druvkärn, fikonkaktus, granatäpple, hallonfrö, havtorns (ej enbart), moringa, nattljus, nyponroskärn (ej enbart), sheasmör, storkardborre olja, tranbär (ej enbart), morotsextrakt (1-3%)
 • Vid fet hy – druvkärn, gurkfrö, nyponroskärn, solros, tistel,
 • Vid bland hy – druvkärn, jojoba, hallonfrö, hampfrö
 • Vid känslig hy – havtorn, baobab, nattljus, tranbär, hampfrö, kamomillextrakt (1-2%), ringblomsextrakt (1-2%)

Devaz har en färdigblandad ansiktsolja "Caring Face ANSIKTSOLJA argan & granatäpple", en ansiktskräm "Caring Face ANSIKTSKRÄM ros" och en ansiktsbalm "Caring Face ANSIKTSBALM"

Natten
Smörj inte in med någonting på natten efter att du rengjort huden och sprayat med hydrolat om du inte verkligen behöver. Om du ändå tycker din hud behöver något eller om din hud är van vid feta nattkrämer så välj bara lite av en näringrik olja såsom till exempel havtorn-, nyponros-, svartavinbärs- eller avokado-olja eller en blandning av några oljor.
Priser i: